onsdag 30 januari 2013


NILSSONS FEBRUARIKRÖNIKA

HELLBLAZER ÄR DÖD !
LÄNGE LEVE CONSTANTINE !

Så har då den dag man aldrig trodde skulle komma kommit. Hellblazer, Vertigos äldsta tidning, går i graven. Hellblazer är den enda överlevande tidning som var med redan när Vertigo grundades, ja faktiskt är den äldre än Vertigo självt. Tidningen får sällskap av Karen Berger, Vertigos veteran-redaktör, som också gått i dagarna.

Men hoppet är inte ute! Hellblazer ersätts av CONSTANTINE, en ny tidning med John Constantine i huvudrollen. Varför DC gör så här vet jag inte, men jag har mina teorier:

1) Hellblazer är ett jättebra namn. Tyvärr leder det till att tidningen blir blockerad av en massa evangelikala och de affärskedjor de stöttar. Ty de evangelikala gillar inte saker med ordet ”Hell” i, men de kan tänkas tolerera en tidning med samma namn som en kristen kejsare. Alltså: namnbyte!
2) Hellblazer är ett jättebra namn. Tyvärr associerar de tröga jänkarna inte namnet med John Constantine. Alltså: namnbyte!
3) DCs stora reboot The New 52 var en stor ekonomisk framgång . Hellblazer integrerades aldrig i det nya universat. Men bättre sent än aldrig, och som en del av DCs huvudfåra kommer Constantine att gå från storsäljare till jättesäljare.

Det där sista tål att utvecklas. Jag tror inte att Hellblazer säljer dåligt, då hade de lagt ner den. Jag tror inte att den säljer så fantastiskt bra heller, då hade den fått yngla av sig i små sidotidningar (”Tales of the Trenchcoated Anti-Crusader”, ”Legends of the Serial Smoker”, ”Crusty Old Limey Man”). Men det går att få den att sälja bättre, och superhjälteförlagen har en gammal beprövad metod för att få sälja mer: gästspel och crossovers. Om du läser din favorittidning och ser någon kalsongnisse dyka upp som verkar intressant, då är chansen mycket större att du köper sagda nisses egen tidning. John har nära nog stått utanför allt det där, han har spelat på sin egen planhalva på andra sidan Atlanten. Och synergieffekterna och den extra försäljningen har uteblivit.

DC har värmt upp lite svagt. John Constantine har gästspelat lite grann i Sword of Sorcery och haft en ledande roll i Justice League Dark. Nu är de redo att ta steget fullt ut: egen tidning med regelbundna gästspel av superhjältar och fasta band till DCs huvudkollektiv.

Det här kan bli en katastrof. John kan få springa från den ena halvmagiska världskrisen till den andra borta i USA, värvande skeptiska hjältar för att bekämpa hot som bara han tror på, allt medan han fäller syrliga kommentarer och står och röker i bakgrunden.

Men det behöver inte bli så, för på sätt och vis återvänder John hem. John Constantine föddes i utkanterna av gamla Swamp Thing. Där manipulerade han det stackars träskmonstret till att kämpa diverse strider och göra en massa saker utan att förklara sig, och släpade den gnällande kolossen efter sig i ett snöre, med vaga löften och vaga hot. John smög runt ute i kulisserna medan DCs dåtida stora reboot pågick. John smet förbi, han hade en egen agenda, och lät dem pyssla vidare med sin Crisis-Of-Whatever, han hade viktigare saker för sig. Och vad det var hade vi läsare inte en aning om. För det kan faktiskt gå så här: John flyttar inte in hos superhjältarna. Superhjältarna dras istället ner i Johns värld, som förr i tiden. Och där trivs de inte alls. Så ge CONSTANTINE en chans, innan ni höjer era tändare till avsked av serievärldens siste kedjerökare.

Inte för att han skulle ge er en andra chans. Det ligger inte för honom.

PS

Jag väntar också på att se vad Marvel ska göra med min favoritflicka Illyana. Hon har ju blivit befordrad från att ha varit New Mutants stjärna till att vara magisupporttjänst i ett av de ledande X-Teamen. Så jag är lite orolig för att de skall reducera henne till magisk brandsläckare och leverantör av halvtaskiga oneliners från kulisserna. Ungefär som mina farhågor för John, alltså.
Se där, en crossover som jag faktiskt skulle vilja se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar